Kulturtilbud gir levende byer
23.mars 2022, av Anne Therese Tveita, kunstkritiker med et stort hjerte for kultur og god mat!
Kanskje har man sittet i Roma med en kald prosecco på en av Piazza Navonas mange uterestauranter og sett og hørt mennesker fra hele verden myldre forbi. Eller man har ruslet omkring i Parc Güell i Barcelona, fått jazzfot i ei jazzbule i Hell's Kitchen New York, fråtset i søt og spicy chili crab i Amoy Street food centre i Singapore eller snublet ut i travle Londongater etter å ha opplevd musikalen Moulin Rouge på Piccadilly Theatre.
Felles for mange av de mest populære storbyene er at de alle tilbyr en bred variasjon i steder hvor mennesker kan møtes og opplevelser skapes! Uavhengig om vi snakker turister, tilflyttede studenter eller fastboende er tilgang på et bredt og variert kulturtilbud et must når en lister opp variabler som er avgjørende for trivsel.
Størst suksess oppnås når byer spiller på sine styrker det være seg historie, kultur, arkitektur eller innovasjon.
Å besøke de virkelig store verdensbyene er i seg selv en opplevelse, men hvor deilig er det ikke når man også snubler over hele nabolag fulle av særpreg og helt unike opplevelser!
Joda, vi snakker om betydelig mindre målestokk men også norske byer kan skilte med store opplevelser! Med sin rike tilgang på konserter og musikkfestivaler har Bergen lenge vært en av landets foretrukne studentbyer. Oslo kan blant mye annet skilte med scenekunst, gallerier og museer av internasjonal standard, Tromsø lokker med unike friluftsmuligheter og et rikt uteliv.
Det er storveis med signaturbygg, flotte konserthus og museer men det er tilgangen på de mange unike opplevelsene, de små scenene og “nisjekulturen” som utgjør krydderet -det essensielle lille ekstra, som virkelig befester en bys særegenhet.
Stavanger som lenge måtte innfinne seg med å ligge lavt på lista over foretrukne byer har på kort tid seilt opp som den store norske matbyen. Gladmatfestivalen og Spiselig bydel satte først byen på kartet. Fargegata med sine barer og nisjebutikker har for lengst blitt et attraktivt mål både for lokalbefolkning og turister. Matgata Pedersgata kan etterhvert vise tilsvarende suksess, oppnådd gjennom et lokalt engasjement og et uttalt samarbeide mellom de ulike aktørene.
Det er vanskelig å se for seg hvordan slike perler skulle vokse frem helt av seg selv og uten en konkret satsning, ikke bare på politisk nivå, men gjennom lokale kultur- og opplevelsesprodusenters samarbeide. Gjennom aktørers samarbeide for felles mål, på tvers av fagfelt og kompetanse oppnås mereffekt- Et felles løft gir ofte betydelig bedre resultater enn summen av isolerte tiltak. Slik oppnås synergier som løfter steders appeal og resulterer i en større felles økonomisk og sosial gevinst.
Private og ideologiske aktører og mindre visningssteder som Nuart, Article biennalen, Numusic, Mablisfestivalen, Utopia, RIMI/IMIR Scenekunst, Mantik Musik med Capella records og Elefantteatret er bare noen få eksempler på lokale aktører som i ulik fase av etablering/avvikling er eller har vært med på å forankre Stavanger og regionens sterkere kulturidentitet. For at byer som Stavanger skal oppnå og beholde status som en ettertraktet by må aktører som disse og andre prioriteres og gis overlevelsesmuligheter.
Det er de lokale aktørene som til syvende og sist vet hva som treffer. Oppskriften er testet og svaret foreligger, men kultur- og opplevelser koster. Både kulturprodusenter og kulturkonsumenter må være villig til å yte skal byer fortsette å blomstre. Gjennom at mennesker aktivt forsyner seg av av byens kulturtilbud skapes mye mer enn umiddelbare personlige opplevelser og økonomisk gevinst. Kunst- og kulturopplevelser er beviselig med på å forme samfunn, dets verdier og hvordan mennesker ser på seg selv og andre. Den fremmer både fysisk og mental helse, fører til økt toleranse og stimulerer læring. Kort sagt, kultur høyner både livskvalitet og generell trivsel både til individet og samfunnet i helhet!